//

Blog Abruzzo: Berenexpeditie

camping abruzzoDe eerste keer toen we met gasten van onze camping in Abruzzo op zoek gingen naar de bruine Marsicaanse beer, waar er nog ongeveer 40 van zijn, was de sfeer ontspannen en een beetje afwachtend. In de schemering trokken we in stilte al wandelend diep het gebergte van het Nationaal Parc de Gran Sasso in. De donkere bossen van het Viletta Barrea dal staan vol met zwarte dennen en iets verderop groeien weer enorme beukenbossen.

Onze eerste pauze werd beloond met twee gemzen die soepel over de steile krijtwitte rotsen heen en weer sprongen. Verrekijkers en de enorme camera van onze gids Pietro werden tevoorschijn gehaald en het turen en genieten van al dat natuurpracht kon beginnen. Na een tijdje trokken we weer verder over een steil bergpad. Op een plateau met om ons heen allemaal bergen settelden wij ons achter een groot donker net die uit de rugzak van Pietro tevoorschijn kwam.

Door de gaten van het net leverde het speurwerk geweldige natuurervaringen op. Een vos en een blaffende ree wisselden elkaar af en op het moment dat Pietro net druk bezig was met zijn camera, zag onze campinggast op ongeveer 20 meter afstand een beer rondscharrelen. Het oogcontact onderling zorgde ervoor dat we allemaal snel in de richting van de beer keken, die ondertussen steeds dichterbij zijn maaltje bij elkaar aan het sprokkelen was. Wat geweldig om dit van zo dichtbij mee te mogen maken! Na het schieten van prachtige foto’s vervolgde de beer zijn weg en kon het enthousiasme van de groep niet langer onderdrukt blijven.

Ondertussen zijn wij al vaker met groepjes en een gids op berenexpeditie gegaan. Het is natuurlijk nooit zeker of er een Abruzzese beer, wolf of ander wild gespot wordt, maar de route erheen is al prachtig en als de reis dan ook beloond wordt met zo’n prachtig dier, dan is dit een ervaring om nooit te vergeten.

Willeke Luinge is samen met haar partner in 2005 geëmigreerd naar Italië. Zij zijn eigenaar van de mini boerencamping en blokhut Rocca di Sotto in Abruzzo en behalve veel olijfbomen houden ze zwarte Abruzzeze scharrelvarkens. Willeke is 51 jaar en heeft naast de boerencamping in Nederland de webshop Italië Puur waar ze o.a. hun eigen olijfolie in aanbieden.

Lees hier meer over Abruzzo