//

Blog Abruzzo: de groenste regio van Italië

vakantie abruzzoOmringd door de hoge bergen van de Apennijnen en aan de kust begrensd door de azuurblauwe Adriatische Zee bevindt zich de regio (provincie) Abruzzo. Het merendeel van Abruzzo bestaat uit drie nationale parken. Daarnaast staat Abruzzo bekend als de groenste regio van Italië.

Het kleine Tibet

Wie veel geduld heeft, kan in het hooggebergte van Abruzzo beren, wolven en met heel veel geluk zelfs gemzen spotten. De Gran Sasso is één van de drie hooggebergten van Abruzzo. Hier ligt de grootste hoogvlakte van Europa, die de “Campo Imperatore” wordt genoemd. Deze vlakte van 15 km. lang en 6 km breed wordt ‘omarmd’ door witte krijtrotsen en is in het voorjaar bezaaid met allerlei
zeldzame wilde bloemen, waardoor een betoverend landschap ontstaat. Grote witte koeien, wilde paarden en schaapherders met hun kudde kom je hier onderweg regelmatig tegen. Door de speciale vegetatie is de ‘pecorino’-schapenkaas uit dit gebied in heel Italië, maar ook ver daarbuiten, beroemd. Het is niet voor niets, dat de Italianen deze hoogvlakte dan ook trots ‘het kleine Tibet van Italië’ noemen.

 

Historisch karakter

foto 4 abruzzoDiep in het gebergte staat Hotel “Campo Imperatore”. In 1943 heeft Mussolini hier een paar weken gevangen gezeten, totdat hij door Duitse troepen op spectaculaire wijze bevrijd werd. Door de vele foto’s en entourage is die periode nog altijd waarneembaar. In het hooggebergte zijn talrijke kleine middeleeuwse dorpjes ‘verstopt’. Santo Stefano di Sessanio is één van de velen, waar een ieder zich in vroegere tijden waant. Het labyrint van de kronkelige nauwe straatjes, de kleine oude huisjes, de smalle poortjes in combinatie met de gaten in de oude stadsmuur, waar je steeds weer geconfronteerd wordt met een fantastisch uitzicht, maken het middeleeuwse gevoel compleet.

Degene die wil genieten van zon, zee en strand komt in Abruzzo zeker aan zijn trekken. Afgewisseld met zand- en kiezelstranden ligt ten zuiden van Pescara de “Costa dei Trabocchi”. In het klotsende water van de Adriatische Zee staan op houten palen diverse Trabocchi’s. Een aantal van deze oude vissershutjes zijn ingericht als restaurant. Het is een bijzonder romantische ervaring om, terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, te genieten van heerlijke verse vissoorten met onder je het ruizen van de donkere zee.

 

Rocca di Sotto

Ondanks dat Abruzzo een door de toeristen nog niet zo ontdekt gebied is, bevindt zich aan de voet van het gebergte de Gran Sasso het terrein “Rocca di Sotto”. Op dit terrein van 10 ha bevinden zich tussen eeuwenoude olijfbomen o.a. een minicamping met 17 tentplaatsen, 3 ingerichte tenten, 2 B&B-kamers en een knusse tweekamer blokhut. De eigenaren Jan en Willeke willen hun gasten graag laten meegenieten van de natuur om hun heen, de rust en het adembenemende uitzicht op het hooggebergte.

Auteurs: Jan van Lienden en Willeke Luinge (Eigenaars Rocca di Sotto)
Website: www.roccadisotto.com

 

Bekijk alle Campings in Abruzzo