//

Blog: De magie van de Trabocchi-kust!

Als ik met de auto vanuit de bergen bij de kust arriveer, ben ik er in één klap helemaal uit. Het is de wind, het geluid van de zee, het prachtige zandstrand en de rotsen die mijn hoofd helemaal leeg maken.

Aan de Adriatische kust zijn ze overal bezig met de boel opbouwen voor een nieuw seizoen. Enorme parasols worden uit de strandhutjes tevoorschijn getoverd; er wordt geverfd, gepoetst en ga zo maar door. Het voorjaar is begonnen.

Ik ben vooral verslingerd aan de Trabocchi-kust bij Ortona. Deze begint onder Pescara en gaat door tot aan Vasto. De kust bestaat hier uit rotsen, kiezelstranden met kiezels soms zo groot en rond als eieren en stukken zandstrand. Totaal onverwachts verschijnt er midden in zee een trabocco. Dit zijn houten vissershutjes die al eeuwenlang op palen in de zee staan en vanaf de kust bereikbaar zijn via een smal bruggetje, die eveneens op houten palen in het zoute water staat. De trabocchi’s van Abruzzo zijn uniek en staan op de monumentenlijst. Een aantal van deze trabocchi’s zijn door de eeuwen heen door stormen verwoest, maar de meeste zijn gelukkig weer gerestaureerd. En het mooie is dat sommige zijn omgetoverd tot een kneuterig houten restaurantje.

Omdat er ook een heel klein keukentje is, wordt er meestal één vast vismenu geserveerd. Het is zo’n bijzondere ervaring om terwijl je van heerlijke verse vissoorten zit te knabbelen, je je compleet kunt verliezen in het oneindige uitzicht op de azuurblauwe zee met op de achtergrond het geluid van de golven die tegen de rotsen slaan en het kabbelende zeewater onder je voeten. O ja…, en voor de romantici is er op sommige trabocchi’s een speciaal houten platformpje gecreëerd met maar één tafeltje er op. Dus wil je jouw geliefde verrassen met een soort van Romeo-en-Juliette-gevoel, dan is deze belevenis met mooi weer zeker een aanrader!

 

Tussen de rotsen bij Ortona ligt ook een prachtige baai waar wij het geluk hebben om een retro vouwwagen te mogen verhuren. En om onze gasten daar in het hoogseizoen te verwelkomen, heb ik dus in het seizoen regelmatig een time out aan deze prachtige kust in Abruzzo.

bekijk alle Campings in Abruzzo