//

Blog Ferragosto: “Feest in Italië”

Ferragosto2Ferragosto is een nationaal feest dat altijd op 15 augustus gevierd wordt. Heel Italië laat middels ontelbare veel activiteiten de fantasie de vrije loop. Voor een vakantieganger een geweldig evenement om mee te maken.

De term Ferragosto is afgeleid van de oorspronkelijke Latijnse uitdrukking Feriae Augusti (Vakantie feest van de keizer Augustus). Een viering in de vakantieperiode die door de keizer Augustus in 18 v.Chr geintroduceerd werd. Dit was een aanvulling op de reeds bestaande oude Romeinse festivals die in dezelfde maand vielen, zoals de Vinalia rustica of de Consualia, die ter ere van de oogst en het einde van een lange periode van intensieve agrarische arbeid gevierd werden.

FerragostoDe oude Ferragosto, naast de voor de hand liggende zichzelf feestelijke politieke doeleinden, had het doel van het koppelen van de belangrijkste augustus festiviteiten aan een langere periode van rust, genaamd Augustali, die nodig is na een periode van zware arbeid.

Tijdens deze vieringen werden paardenraces georganiseerd, en lastdieren (waaronder runderen, ezels en muilezels), werden vrijgesteld van hun werk en versierd met bloemen. Zulke oude tradities leven vandaag de dag nog voort, tijdens bijvoorbeeld de Palio dell’Assunta die plaats vindt op 16 augustus in Siena. Inderdaad de naam “Palio” komt van het pallium, een stuk kostbare stof dat de gebruikelijke prijs was die werd gegeven aan de winnaars van de paardenrennen in het oude Rome.