//

Blog: Het geheim van een lang en gelukkig leven vind je op Sardinië!

Ons hele leven lang dromen we van een lang en vooral een gelukkig leven. Uit onderzoek is gebleken dat er een aantal plekken op de aarde zijn waar dit al heel goed mogelijk is. Zo heeft Sardinië bijvoorbeeld maar liefst zes gemeentes die een Blue-Zone titel hebben. Dit betekent dat de mensen die hier wonen gemiddeld langer leven dan gebruikelijk. Maar wat is het geheim van de Sarden?

Blijf in beweging

Een groot deel van de bewoners van het Italiaanse eiland heeft een beroep waarbij er standaard veel beweging is. Zo wonen er al eeuwenlang veel herders op het eiland die dagelijks op pad gaan met hun kudde schapen. Zo pak je dagelijks toch al gauw een heleboel beweging.

Bovendien liggen er op Sardinië veel mooie kleine dorpjes. Ontzettend leuk om tijdens je vakantie te gaan ontdekken, dat ook. Maar voor de Sarden betekent dit dat ze voor de dagelijkse boodschappen toch vaak een eindje verderop moeten zijn. Door dit te voet te doen, heb je ook gelijk je dagelijkse beweging weer gehad! Lang seksueel actief blijven draagt ook bij aan gezond en gelukkig oud worden.

 

Humor

Wie al eens op Sardinië is geweest en wie een beetje Italiaans begrijpt kan de lol niet op op Sardinië. Dagelijks komen de Sardijnse mannen met elkaar samen om samen plezier te hebben. En het is algemeen bekend dat lachen gezond is.

Naast het hebben van veel humor met de mensen uit de straat, beseffen de Sarden ook ontzettend goed dat het belangrijk is om tijd door te brengen met mensen die je liefhebt. Familiebanden zijn op het eiland erg hecht en vriendschappen nauw. Deze nauwe betrokkenheid maakt, volgens wetenschappers, dat depressies minder kans maken.

Eten op Sardinië

Deze Italiaanse eilandbewoners weten niet alleen wat lekker eten is, ze weten ook hoe je gezond eten lekker moet laten smaken. In bijna alle dorpjes op Sardinië worden regelmatig marktjes georganiseerd waar je verse producten kunt inkopen. Verse groenten en fruit, verse vis en verse granen in kleine porties. Bonen zijn aanraders, varkensvlees word nauwelijks gegeten. Ze eten natuurlijk voedsel uit de streek en passend bij het seizoen. Dat in combinatie met een heerlijk glaasje wijn. Precies deze ingrediënten dragen bij aan een gezonde, maar vooral smakelijke maaltijd.

Op vakantie naar Sardinië

Als je deze stappen moet geloven, is een lang gelukkig leven helemaal zo moeilijk nog niet. Maar hier in Nederland zijn we toch gewend ons te laten leiden door de dagelijkse sleur. Veel werken, even snel tussendoor iets eten en weinig tijd voor onszelf. Eigenlijk zouden we allemaal op Sardinië moeten wonen en ons laten onderdompelen in de prachtige cultuur van het eiland. Maar dat is natuurlijk onmogelijk.

Een kampeervakantie is echter al een goed begin. Op de camping ben je vaak al meer in beweging. Zo wandel je bijvoorbeeld ’s ochtends naar de kampwinkel voor vers brood, of ga je te voet naar het nabijgelegen dorpje. Daarnaast is de vakantie ook het moment om meer tijd door te brengen met de mensen die je lief zijn. Combineer deze stappen in de goede richting eens met een vakantie op het Italiaanse eiland van een lang en gelukkig leven.

 

Bekijk alle Campings in Sardinië