//

Blog Piemonte, de goudkust van Italië.

Reizen PiemonteHet Noorden van Piemonte werd vroeger ook wel ‘de goudkust van Italië’ genoemd, waar in de Middeleeuwen veel goudmijnen waren. In de nabijgelegen kleine stadjes woonden dan de mijnwerkers. Het goud was vooral afkomstig uit de regio van de Biellenese Alpen en ook nu nog wordt er regelmatig goud gepand in de regio.

Toen mijn man en ik in 2008 Magnano hadden ontdekt en er ons huis kochten, hadden we al wat vooronderzoek gedaan over deze regio en wisten dat het vroeger een hele rijke streek was, waar onder andere goud werd gedolven. De ‘ricetto’ van Magnano (het oude centrum) dateert al uit de 12e eeuw en een aantal van de huisjes zijn nog in hun oorspronkelijke staat. Magnano was vroeger ook een van de stadjes waar arbeiders woonden die in de goudmijn van Vermogno werkten. Wat is er nou leuker dan dat je gasten in een Middeleeuws plaatsje terecht komen! Er bestaat nu nog steeds een goudmuseum in Vermogno en ook een vereniging die nog steeds naar goud zoekt in de omliggende rivieren. Een aantal keer per jaar wordt er ook een cursus goudpannen gegeven door de vereniging.

De nabije regio

Camping PiemonteOok staat deze regio van Piemonte, Biella, bekend om zijn textielverweking, fabriceren van stoffen, garen en de befaamde wolindustrie, afkomstig van de Piemontese schapen. In Biella werd eeuwenlang (sinds 1245) de mode gemaakt voor bekende modehuizen in Italië en sommige merken laten nog steeds hun kleding uit deze regio komen. In 1835 kwam ook de wolproductie volop in gang met de vele wolfabrieken in het gebied. Helaas heeft Biella sinds 1999/2000 last van de Chinese invloeden in de kledingmarkt en hebben veel fabrieken hun deuren moeten sluiten.

De provincie Biella heeft in de bergen een groot aantal religieuze bedevaartsoorden die veel bezocht worden, vooral door de Italianen zelf. Een van de bekendste is Santuario d’Oropa, waar de zwarte madonna ook staat. Verderop ligt er vlakbij Oropa, in het plaatsje Pollone, een prachtig aangelegd park ‘Parco Burcina’. Dit park is aangelegd op een berg, speciaal met brede paden voor de vroegere koning Vittorio Emanuel II, die hier graag kwam paardrijden. In een specifiek gedeelte is een natuurlijke rododendron tuin aangelegd, met vele aangezichten. In elke bocht krijg je een ander zicht op de tuin, echt prachtig. Vooral van eind april tot half/eind mei is dit gedeelte van het park druk bezocht door dit prachtige zicht! Ook staat dit park bekend om zijn vele soorten bomen die hier geplant zijn, meer dan 200 soorten uit de gehele wereld hebben hier hun plekje veroverd. Sommige bomen zijn al meer dan honderd jaar oud!

Verder is het noorden van Piemonte niet echt bekend om zijn toeristische attracties, maar ik kan jullie vertellen dat je hier echt prachtige bergwandelingen kunt maken in de Biellanese Alpen. Er zijn al prachtige routes te vinden op een hoogte van 1000-1500 meter, maar er zijn ook bijzondere routes te vinden op zo’n 3000 meter hoogte (Monte Camino en St. Mucrone). Ook voor de fervente fietsliefhebbers zijn hier genoeg heuvels en bergen waar je goed moe kan worden en voor de mountainbikers is het een paradijs met vele off-the-roads tracks waar je niemand tegen komt.

Bed & Breakfast Casa Joop

Toen ik terug kwam in 2009 (helaas overleed mijn man 2 weken nadat we ons huis kochten) om me toch te gaan vestigen in Magnano, kwam ik er al gauw achter dat er hier in deze regio vooral alleen maar Italiaans gesproken wordt en dat je hier niet ver komt met Engels en Frans. Eigenlijk is het een verademing om hier te zijn wanneer je terug gaat in de tijd. Magnano is een plek waar de bevolking nog steeds geniet van de simpele dingen in het leven zoals familie, huis en haard en natuurlijk goed eten.

In deze omgeving worden nog veel groenten en fruit zelf verbouwd, houden mensen nog een eigen veestapel en staat de natuur bovenaan. Vooral de lokale restaurantjes zijn een aanrader, waar vaak geen menukaart is maar het er eten is ‘wat de pot schaft’, voor een zeer redelijke prijs. In 2009 heb ik het huis laten verbouwen, met behulp van de lokale aannemer, elektricien, loodgieter en natuurlijk ook met hulp van vele familieleden, vrienden, collega’s en kennissen. Het harde werken heeft geresulteerd in een prachtige B&B genaamd Casa Joop en in Mei 2010 heb ik de deuren dan ook kunnen openen. Het runnen van de bed & breakfast is me duidelijk op het lijf geschreven. Ik vind het erg leuk om te doen en nu in Mei 2014 heb ik al 3 keer de Zoover Award gewonnen voor de beste Bed & Breakfast in Italië, niet slecht dus, haha!

Auteur: Astrid (eigenaresse B&B Casa Joop)

Website: www.casajoop.nl

Bekijk alle Campings in Piemonte