//

Blog Piemonte: Dichtbij, maar toch ver weg

Piemonte

De Italiaanse provincie Cuneo, in de regio Piemonte is voor ons Nederlanders vrij onbekend. Vaak is een camping aan het Lago Maggiore het doel van een vakantie in Piemonte, maar iets verder doorrijden is meer dan de moeite waard. Is het niet dat de Barolo’s, Truffels, Cinzano en ‘Slow-Food’ er vandaan komen maar anders als ‘uithoek’ boven Ventimiglia is er weinig van bekend.

De Alpi-Marittime

De ‘Alpi-Marittime’ in Italië staan bekend om zijn nog ruige natuur in het hart van Europa. Er zijn hier volop wandel en sport mogelijkheden, zoals wandelen over de GTA-wandelroute, kanoën, bergbeklimmen, paardrijden, ‘via ferrata’, canyoneering, off-slope skiën, ballonvaart en ga zo maar door. Dit alles kun je nog eens combineren met de Piemonteese keuken en de wijnen zoals Barbaresco,Barolo, Dolcetto, Nebbiolo uit de wijnstreek de Langhe.

In de bergen

Er zijn hier bergtoppen tot 3880 meter, bijvoorbeeld van de Monviso ook is er de 60kmlange Roya vallei, gelegen in de Canyons. Er zijn verder nog erg veel bergdorpen die tot op heden nog niet ‘gerenoveerd en gerestaureerd’ zijn en hun oorspronkelijke karakter van toen’ hebben behouden. Er zijn 5 hoofdvalleien en dan rekenen we niet eens de oneindige zij-valleien mee. Deze valleien zijn nog volledig te ontdekken met betrekking tot hun flora en fauna.

De perfecte ligging

Zelf ben ik hier 23 jaar geleden ‘gestrand’ als tandarts, begonnen in een bergdorpje (Sampeyre) en voorts gebleven voor de natuur, het klimaat en het eten. De geografische ligging in Europa is een pluspunt: we zitten slechts op 1,5 uur van de Middellandse Zee, op 1 uur van Torino inclusief het vliegveld en zijn ook prachtig gelegen aan de voet van de bergen met 5 kleinere skigebieden. Om mijn net opgezette B&B ‘Valcucca’ wat in het licht te stellen werk ik in nauw verband met GlobalMountain een organisatie van berggidsen. Deze organisatie organiseert activiteiten met fysieke uitdagingen en verschillende natuurwandelingen. Er wordt dan bijvoorbeeld afgedaald in één van de grotten, maar ook wordt er gedaan aan het steeds populairdere birdwatching.
Voor wie op doorreis even wat anders wil zien van Italië of voor wie gewoon in de natuur ‘dichtbij en ver weg zijn’ wil combineren kan hier z’n weg uitstekend vinden.

Auteur: Anton van Meijgaard
Websites: http://www.globalmountain.it/ en
http://www.bedandbreakfast.com/italy-peveragno-valcucca.html

Bekijk alle Campings in Piemonte