//

Blog Piemonte: Wijnproeverijen en delicatessen.

Campings PiemonteZuid-Piëmonte: ‘’De prachtige wijngaarden en steile hellingen van Piëmonte doen zeker niet onder aan toscane.’’ Wij hebben bijna in heel Italië gezocht naar een accommodatie en zijn in Zuid-Piëmonte beland en gebleven! Wij Maaike en Theo, zijn nu reeds 10 jaar geleden verhuisd naar het plaatsje Ponti in de provincie Alessandria, waar we een oude boerderij kochten! De boerderij Casa La Collina verde was volgens de makelaar “kampeerbaar”, dus je begrijpt dat er veel werk te doen was. Het is echter een prachtige plek net buiten het dorp, voor ons leek dat ideaal omdat te afgelegen wonen ons niet handig leek. We kunnen in 10 minuten lopen in het dorp zijn, wat voor ons ideaal is. Zeker in de strenge winters hier met veel sneeuw , kun je zomaar ingesneeuwd raken en dan is te voet gaan dus altijd een optie!

Cultuur en culinair Piëmonte

Ook één van de redenen dat wij kozen voor Piëmonte is omdat hier de beste keuken van Italië te vinden is en dat is ons ook zeker duidelijk geworden! Man, wat kun je hier goed en veelzijdig eten, het blijft een feestje, altijd weer! De omgeving in Piëmonte is heuvelachtig , tussen de glooiende wijngaarden en steile hellingen licht onze prachtige boerderij. In ieder dorpje wat je hier bezoekt kom je de prachtigste gebouwen en sfeervolle doorkijkjes tegen.

Piëmonte doet zeker niet onder aan het duurdere en meer bekende Toscane. Hier in de nabije omgeving kun je prachtig wandelen en ook fietsers vinden het hier geweldig. Vooral voor geoefende fietsers is het hier een geweldig zijn! In de zomerse hitte hoog en laag bedwingen is een hele kunst! Casa La Collina Verde ligt in het gebied waar de Barbera en Moscato wijnen vandaan komen. Alba en Asti zijn hier de bekendste wijnplaatsen en iedereen kent natuurlijk de Barolo –wijn. De plaats Barolo is gelegen op 40 km waar je, zoals bijna overal hier, naar hartenlust wijn kan proeven! Het hele jaar is hier van alles te beleven, in het voorjaar en in de zomer zijn er de feesten die ieder dorp zo’n beetje op volgorde op zondagen viert. Dit zijn typisch Italiaanse dorpsfeesten, waar de eetspecialiteiten van het dorp geproefd kunnen worden en er is vaak een braderie. Uiteraard zijn er overal in dit gebied vinden wijnproeverijen plaats vergezeld met wat overheerlijke Italiaanse hapjes.

In het najaar vindt uiteraard de wijnoogst plaats, wat door tradities steeds weer een beleving is! Ook kun je in dit gebied veel truffels vinden, wat ieder najaar een soort wedstrijd is. De truffelprijs schommelt tussen de 228 Euro per 100 gram voor de witte Alba truffel en 24 Euro per 100 gram voor de zwarte zomertruffel (veel minder sterk van geur en smaak). Verder zijn er hier in de omgeving prachtige kerken, oude bruggen en kloosters te bezichtigen. Hier is het toerisme nog niet zo aanwezig, maar dat is zeker al wel aan het komen (wij doen daar ook aan mee!) Hopelijk blijft de streek nog even zo rustig als wij hem graag zien. Casa La Collina Verde verhuurt 2 appartementjes en een blokhut en er is ruimte voor 1á 2 tenten.

Ciao Ciao, Maaike en Theo Gokke.

Auteur: Maaike en Theo Gokke (eigenaren Casa La Collina verde)

Website: www.casalacollinaverde.nl

Bekijk alle Campings in Piemonte