//

Blog Puglia: De verborgen schat van Italië

Camping Puglia‘Een verborgen schat van Italië’ dat was het eerste wat in ons opkwam toen wij in Puglia kwamen. In de relatief onbekende, zuidelijke regio Puglia in de hak van de Italiaanse laars vonden we dan ook perfect bewaard gebleven baroksteden, een fenomenale mediterrane kust en olijf-en wijngaarden zover het oog reikt. In Puglia floreert nog het echte Italiaanse leven.

Er zijn tientallen, niet te toeristische, stadjes waaronder Ostuni, Martina Franca, Cisternino, Loccorotondo en niet te vergeten Alberobello die op de UNESCO lijst voorkomt. Het gebied, omringt met de karakteristieke ‘Trullo’ huisjes, heeft een geheel eigen sfeer. De trullo huisjes van kalksteen en een puntdak gaven ons gelijk een romantisch gevoel je komt ze dan ook alleen in deze streek tegen. Slenteren door de smalle straatjes van de stadjes is een genot lekker een cappuccino drinken op een terras of aan de bar. Ons viel gelijk op hoe vriendelijk de mensen zijn en de rust die ze uitstralen. Het was dan ook niet moeilijk om te beslissen hier een huisje te kopen maar dan wel een Trullo.

De Trullo in Puglia

Het voorval diende zich dan ook aan. Een Duitse acteur, bezitter van een Trullo, moest wegens scheidingsproblemen verkopen. Ja, dit was het een Trullo op een terrein van 10.000 vierkante meter omgeven met olijf en amandelbomen. Een prachtig terras waar wij, onder het genot van een echt Italiaans wijntje, heel veel mooie avondjes vertoeven. Vaak maken wij ook zelf een leuk avondmaaltje klaar want alles is vers te krijgen. Iedere dag is er wel ergens een leuke markt met verse producten en kruiden maar ook kleding en huishoudelijke producten. De Italianen zijn gek op markten en die worden dan ook altijd druk bezocht waardoor er zo’n echt Italiaans sfeertje hangt. Maar je kunt ook heerlijk uit eten bij bijvoorbeeld een anti pasta della casa waar je allemaal verschillende producten voorgeschoteld krijgt. En de eerste keer geloofde we onze oren niet hoe goedkoop het hier is.

Geluksgevoel in Italië

Reizen PugliaElke keer als we weer aankomen in Italië krijgen we zo’n geluksgevoel. Meestal mooi weer en aankomende van vliegveld Bari rij je een heel stuk langs de kust waar dan ook weer mooie stadjes aan liggen en dan gauw even een kleine lunch of gewoon een cappuccino weer even sfeer snuiven. In het voorjaar heb je hele velden met rode klaprozen en mimosa. En wat te denken van de geur die rust uitstraalt. Maar wil je toch wat meer vertier dan zijn de stadjes toch echt levendig. Of Bari en Lecce ,waar fantastische staaltjes barokke architectuur staan, hebben een wat drukker bezochte binnenstad met moderne winkeltjes. Maar bovenal is het voor ons ook lekker smullen van de Italiaanse keuken.

Vakantiehuis Trullo dell’Attore

Ons vakantiehuis staat tussen Ostuni en Cisternino. Onze Trullo ligt op 600 meter hoogte. Bij het huis is ook een bijgebouw (Lamia) beide zijn gerenoveerd en hebben een mooi en ruim terras. Een terras is belangrijk in Italië, waar het leven vooral buiten plaatsheeft.

Ons plan is drie keer per jaar een dag of tien in onze Trullo te verblijven de andere weken verhuren we het huis. Vanaf Weeze, Maastricht en Eindhoven zijn wij te bereiken via Bari of Brindisi.

Auteurs: Jerry en Janny Jansen (eigenaars Trullo dell’ Attore)

Bekijk alle Campings in Puglia