//

Blog: Roadtrippen door Abruzzo is geen straf!

camping abruzzo

Het begon in de zomer van 2005. Vrolijke Italiaanse muziek klinkt door ons campertje terwijl Jan en ik (Willeke) vanuit het mooie Marche door het gebergte Abruzzo inrijden. We zouden, zoals elke vakantie van de laatste jaren, ook dit keer al tuffend op zoek gaan naar onze droom: een minicamping in de bergen. Na Portugal, Spanje en Corsica waren we er uit: het moest Italië worden.

Ineens doemt er tussen de enorme bergen de indrukwekkende hoogvlakte ‘Campo Imperatore’ vol wilde bloemen op. In de verte zien we ook nog een lieflijk dorpje liggen. Roadtrippen door Abruzzo is geen straf! Bij een houten hutje aangekomen parkeren we ons busje en worden gelijk begroet door een serveerster voorzien van knoestige vuisten en weinig tanden, maar met een enorme glimlach en in een rap tempo voorziet ze ons van een dienblaadje Abruzzese producten.

We lopen met een bosje arrosticini (stokjes schapenvlees) en een sliert worstjes naar buiten, waar we zelf het vlees op de barbecue kunnen grillen. Een plak gerijpte pecorino (schapenkaas), een homp brood en een glas Montepulciano wijn erbij maakt deze primitieve maaltijd werkelijk een culinair geluksmoment. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er ook nog een kudde ‘wilde’ paarden voorbij. Ik smelt ter plekke….

De avond treedt in en wij gaan op zoek naar een plekje in ‘the middle of nowhere’. Het dakraam gaat open en vanaf ons bed zien wij een waar spektakel ontstaan. De pikzwarte hemel is bedekt met ontelbare sterren en samen met de enorme witte krijtrotsen om ons heen is dat de enige verlichting voor de nacht. Tja…, op dit moment verovert Abruzzo een plaats in ons hart. Hier gaan wij een plekje vinden voor onze camping!

Inmiddels zijn we 13 jaar verder en helemaal ingeburgerd in het dorpje Roccafinadamo, aan de voet van het Hooggebergte. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot, maar inmiddels weten we om te gaan met de Italianen en hun gewoonten. Wij zijn allebei eerst aan het werk gegaan en hebben een klein appartementje gehuurd. Een paar jaar heb ik bij het Michelin restaurant ‘La Bandiera’ gewerkt en daar bijna alle geheimen van de originele Abruzzese keuken leren kennen. En dat komt met onze camping goed van pas. Met een grote moestuin, eigen olijfolie, veel fruitbomen, kippen en zwarte Abruzzese landvarkens is het natuurlijk fantastisch om af en toe onze gasten te kunnen verwennen met een gezonde Mediteraanse maaltijd van eigen land. En om nog meer Italië-liefhebbers mee te laten genieten van o.a. onze eigen olijfolie heb ik samen met een Nederlandse zakenpartner de webshop ‘Italië Puur’ (olijfolie & meer) opgezet.

Het klinkt allemaal geweldig en dat is het ook, maar ik geef toe, het Hollandse leven begint na zoveel jaren weer te kriebelen. Authentiek Abruzzo met zijn prachtige natuur en serene sfeer wisselen we nu regelmatig af met de Hollandse gezelligheid. Lunchen met een vriendin, een filmpje of sauna pakken en dat combineren met een leuke fair is op dit moment de perfecte mix. Want hoe leuk is het om op een fair, beurs of markt de heerlijke Abruzzese producten en ons fijne plekje te delen met veel meer genieters van het Mediteraanse leven!

Natuurlijk kan ik nog veel meer vertellen over Abruzzo, maar wellicht is het fijn om zelf te ervaren hoe lekker een time-out in Abruzzo kan zijn. Op Rocca di Sotto staan kant en klare stormtenten en een leuke kleine blokhut klaar, maar zet je liever je eigen ‘kamp’ op tussen de eeuwenoude olijfbomen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! O ja…, en voor degenen die zo vanuit de tent een duik willen nemen in de azuurblauwe Adriatische Zee hebben we een compleet ingerichte vouwwagen klaarstaan aan een mooie baai bij Ortona.

Na een weekje Nederland ga ik altijd graag weer terug naar Italië, het land waar Jan en ik hopen oud te worden. Halverwege de berg met het uitzicht op de magische toppen van de Apennijnen, omringt door onze dieren, olijfbomen, al roerend in een enorme pan verse tomatensaus terwijl Jan op het terras in een knisperend kampvuur staat te prikken, dat is voor mij het ultieme geluk!

Graag tot ziens bij ons op Rocca di Sotto!

Jan van Lienden & Willeke Luinge

 

Lees meer over Abruzzo of bekijk de Campings