Klantenservice vandaag bereikbaar van 15:30 tot 17:30.
085 04 79 123
Camping zoeken
personen
Campings

Stedentrips Le Marche

Behalve de vele knusse vestingsdorpjes heeft Le Marche enkele grotere steden. Deze belangrijkere plaatsen moet u zeker aandoen voor een stedentrip. Dit zijn de hoofdstad en havenstad Ancona, Urbino, waar Rafaello geboren is, het mondaine Jesi en het in het zuiden gelegen Ascoli Piceno. Le Marche heeft aan de kust ook vele mooie en rijke plaatsen. Vanuit het noorden zijn Pesaro, Fano, Senigallia, Civitanova Marche, Porto San Giorgio en San Benedetto del Tronto de belangrijkste.

 

AnconaStedentrips Le Marche

Ancona is de hoofdstad van Le Marche. Een stedentrip naar deze havenstad vanuit uw vakantiehuis is zeker de moeite waard dankzij de dom van St. Ciriaco en de Lazzaretto. Het is ook de grootste en drukste stad, waar men goed kan winkelen. Hierdoor kunt u het winkelen combineren met cultuur, natuur en een bezoekje aan de haven.
Vanuit Ancona vertrekken grote ferries naar Griekenland en Kroatie. In de haven is ook het mooie monument ‘Lazaretto’ te vinden. Dit in het water gebouwde fort was vroeger een gevangenis en quarantaineplaats. Het is een vijfhoekig gebouw met een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter. Verder is er de Arco di Traiano uit 115 na Christus, gelegen bij de haven en een van de best bewaarde Romeinse bogen van Italië.
De 15e eeuwse Loggia dei Mercanti herinnert nog aan de rijkdom van vroegere dagen. Bezienswaardig is ook de romaanse Santa Maria della Piazza kerk met haar prachtige gevel. Bovendien is de ligging van de stad een reden voor een bezoekje. Ancona ligt in een baai aan de Adriatische kust tegen de hellingen van de twee uiterste einden van de Monte Conero: Monte Astagno, waar zich de citadel bevindt, en Monte Guasco, waarop de hoge dom staat. Dit is een meer dan 1000 jaar oude kathedraal en volgens overleveringen zou op deze plaats een tempel van Venus gestaan hebben. 

 

Ascoli Piceno

Ascoli Piceno behoort tot de mooiste steden van Italië. De stad, door de Romeinen Asculum genoemd, is genoemd naar de Piceni, de eerste bewoners van deze streek. In 69 voor Christus veroverden de Romeinen de stad. Het oude middeleeuwse centrum is nog bijna helemaal intact en de rechthoekige opzet van de oude Romeinse plaats is nog steeds zichtbaar. Het hart van het oude centrum wordt gevormd door de Piazza del Popolo. Op dit plein met haar restaurantjes, terrasjes en waar ook de markt gehouden wordt speelt zich het hele leven van Ascoli Piceno af. Aan het plein liggen ook het enorme Palazzo dei Capitani del Popoli en de kerk van San Francesco.
Andere bezienswaardigheden zijn de crypte van de 11e-eeuwse kerk Santi Vicenzo e Anastasio en de Dom met het plein en zijn fonteinen. De Duomo is in barokke stijl en herbergt ook een museum. Tijdens een stedentrip kunt u verder enkele gotische bouwwerken uit de 15e en 16e eeuw en de resten van een Romeins theater bezoeken. Een ander hoogtepunt is de Ponte di Solesta, de oude Romaanse brug over de Tronto. Als u hier naar toe wandelt komt u nog vele andere kerken en Palazzi.

 

Jesi

Jesi ligt op een lange rotsachtige richel midden in het groene heuvelland. Jesi is een beetje een uitzondering binnen Le Marche. Daar waar de rest van deze regio prachtig en puur is maar weinig toeristisch, daar combineert Jesi haar schoonheid wel met vele terrasjes voor de toeristen. Het heeft een gezellige binnenstad waar het gaat om zien en gezien worden. Het centrum bestaat uit een nieuw deel met de belangrijkste winkels en een schitterend theater en een oud, ommuurd deel. Dit middeleeuwse deel bereikt men door een poort en dan komt men terecht in nauwe straatjes en op kleine schilderachtige pleintjes. De dom van Jesi is zeer herkenbaar en heeft een rijk interieur en mooie bronzen deuren. Ook is er een prachtige schilderijencollectie met de schilderijen van Lorenzo Lotto in het musei Civici in het 18e eeuwse Palazzo Pianetti. In de wijngaarden rondom de stad wordt de befaamde sprankelende witte wijn Verdicchio geproduceerd. De Verdicchio dei Castelli di Jesi wordt gebotteld in unieke vaten en verkocht in de typische amfoorflessen.

 

Urbino

Vanaf de stadsmuren van Urbino, een van de mooiste steden van Italië, heeft u een van de mooiste uitzichten over het glooiende heuvelland van Le Marche, een schitterend harmonieus middeleeuws decor. Meer nog dan Florence wordt Urbino gezien als de bakermat van de Renaissance want in deze tijden floreerde Urbino. Urbino is de geboortestad van belangrijke kunstenaars als Rafaël en Donato Bramante. De rijke Hertog Federico van Urbino bestuurde de stad in de 15e eeuw, die toen voorop liep qua ontwikkeling. Deze grote kunstliefhebber deed een beroep op alle beroemde kunstenaars en architecten uit die tijd en liet het mooiste renaissancepaleis van Italië, het Palazzo Ducale, bouwen. Dit imposante Palazzo met zijn markante torens aan de voorzijde illustreert de idealen van de Renaissance. In het Palazzo huist ook het museum Galleria Nazionale delle Marche waar de belangrijke werken te zien zijn van Rafaël, de 'Veduta della Città Ideale' (Piero della Francesca) en het 'Laatste Avondmaal' (Titiaan) maar u kunt ook de vertrekken van de hertog bewonderen.
Urbino is een universiteitsstad en heeft dan ook een gezellig stadsleven te bieden. Maar ook vele bezienswaardigheden zoals het geboortehuis van Rafaël, de dom, de rampa (een 15e eeuwse toren met een wenteltrap) en het Oratorium van St. Jan de Doper (Oratorio di S. Giovanni Battista), met daarin een goed bewaard gebleven frescoschildering van de geboeders Salimbeni uit 1416. Vanaf het Fortezza Albernoz heeft u een geweldig uitzicht over de daken van Urbino. Daarnaast is de antiekmarkt die elke eerste zondag van de maand gehouden wordt een aanrader.