//

Blog Emilia-Romagna en Puglia: “Gelijk maar toch verschillend”

glamping emilia romagnaZo’n 12 jaar geleden ontdekten wij een nog ongerept plekje in de gemeente Borgo val di Taro, aan de rivier de Taro. In het gehucht Baselica werden we hartelijk ontvangen en met hulp van de plaatselijke aannemer werd Casa la Brugna gebouwd. De overwegend oudere bevolking vond het geweldig dat wij als ‘’Olandesi’’ hun gebied in Emilia-Romagna uit de vergetelheid haalden door er een vakantiehuis te bouwen. Het gebied van onze woning grenst aan de provincie Toscane. Het bergachtig gebied (tussen Parma en la Spezia) is bekend van onder meer de funghi pluk. Hoewel wij niet permanent in Baselica wonen, voelt het telkens weer als ‘thuis komen’. Het gaat als een lopend vuurtje door het dorp wanneer we gearriveerd zijn. Bezoek laat dan niet lang op zich wachten.

In de loop der jaren zijn we Italië doorgetrokken van Noord tot Zuid en van Oost naar West. Na ons tweede verblijf in Parco del Gargano, ontdekten we op doorreis de rest van Puglia. Vanwege de mediterrane sfeer, de prachtige stranden en stadjes veroverde ook dit gebied ons hart en kwamen we uit bij een vakantiewoning die te koop stond. De Engelse eigenaars hadden moeite om de woning goed te beheren. 4 Maanden later zaten wij bij de notaris en zijn we inmiddels de eigenaars van villa Olivia in San Vito dei Normanni.

Het verschil van verblijf met Casa la Brugna is uiteraard het weer. Casa la Brugna kan in de winter bedolven zijn onder een dik pak sneeuw. Bij villa Olivia vriest het nimmer. Een ander groot verschil is de cultuur. Daar waar in Noord Italië huizen zijn opgetrokken uit natuursteen, zien we dat in Zuid Italië de woningen wit gestuukt zijn om de hitte tijdens de zomermaanden buiten te vakantie emilia romagnahouden. Verder is het prachtig om te zien hoe het Katholieke geloof wordt beleefd. In het zuiden zijn vooral rond Pasen en in de meimaand processies aan de orde van de dag. In het Noorden vinden vieringen doorgaans plaats in de kerk. Opmerkelijk is dat de Noordelingen niet goed begrijpen wat wij gaan zoeken in het Zuiden. De Noordeling heeft over het algemeen geen positief beeld van de Zuiderling. Omgekeerd is dat niet zo.

Italië heeft ons geleerd om te relativeren. Wat vandaag niet lukt, komt morgen. Het is een cliché gedachte van Nederlanders over Italianen maar voor Italianen een vanzelfsprekendheid van Noord tot Zuid. Deze levensstijl heeft ons ‘gepakt’ en heeft het ons doen besluiten om op termijn in Italië te gaan wonen. Hiervoor hebben we een derde woning aangeschaft in de buurt van villa Olivia, genaamd villa Gabillotti. Ook deze woning is inmiddels te huur. Met een dag in de auto zijn we in casa la Brugna. 900 Km. verder zitten we in Olivia. Vanuit Eindhoven zijn er vluchten van Ryan Air op maandag en vrijdag naar Brindisi. Slechts op 15 minuten auto reistijd van het vliegveld staat villa Olivia.

Auteurs: Eric Hellegers en Wil van Ham (eigenaars casa la Brugna en villa Olivia)

Website: www.labrugna.nl

Bekijk alle Campings in Emilia-Romagna