//

Blog Le Marche: ‘Ik vertrek familie’ Marsi in Le Marche.

extra optie 2‘’Het prachtige landschap van Le Marche, een serieuze optie voor de Toscane liefhebbers.’’ Gek op Toscane? Dan zijn de Marken met hun prachtige landschappen en heerlijke delicatessen ook een geknipte vakantiebestemming voor jou!! De familie Marsi is in januari 2010 gemigreerd naar Le Marche, in de glooiende heuvels achter Urbino zijn ze een vakantie accommodatie gestart. De villa ligt op een prachtige locatie met fenomenaal uitzicht over het landschap en vanuit het zwembad kijk je op Urbino.

Tussen de dorpjes van deze streek halverwege de Laars ligt een van de mooiste landschappen van Italië: een lappenpatroon van zonnebloemvelden, koolzaadvelden olijfbomen, bossen, heuvels en bergen. Hier en daar in het landschap een fattoria (boerderij). Heuveltoppen worden bekroond met een kerkje, een villa of een borgo (groepshuizen).

Le Marche – spreek uit Mar-ke – (De Marken) is een kleine 10.000 vierkante km groot. Bijna alle plaatsjes liggen op een heuvel, zijn ommuurd en hebben smalle straatjes. Grote steden zijn er niet. Waar je ook bent, de kustlijn ligt altijd op rijafstand. De snelste manier om van noord naar zuid te rijden is de ‘autostrada’ langs de Adriatische Zee (amper 160 km).

Olijfolie

Waar je ook je ontdekkingstocht start, Le Marche is overal mooi. Cartoceto is een klein stadje tussen Villa Marsi (Urbino) en Fano, het is het centrum van de olijfindustrie, op 15 km van de kuststad Fano. Cartoceto is nauwelijks enkele straten groot met een plein en een bar, maar wordt helemaal omgeven door met olijfbomen begroeide heuvels. Olie kopen kan je bij Gastronomia Beltrami, een delicatessenzaak die in heel Italië bekend is. “Vittorio Beltrami”, de “Capo” van deze familiezaak kent alle authentieke producenten van wijnen, kazen, olie, grappa uit Le Marche. Hij is tevens de eigenaar van een van de drie olijfoliemolens die het dorp rijk is en produceert fantastische kazen. Op het terras voor de winkel kan er een proeverij met een heerlijk glas wijn worden genuttigd.

Urbino

Natuurlijk is Urbino (10 min. van Villa Marsi ) ook het bezichtigen waard! Het centrum staat op de lijst van Werelderfgoed en wordt gedomineerd door de kathedraal en het renaissancekasteel, dat nu onderdak biedt aan een indrukwekkende kunstcollectie. Onder de schilderijen bevinden zich ook enkele werken van Rafaël, die in Urbino werd geboren. Je kan ook zijn geboortehuis bezoeken.

Niet ver daarvandaan ligt Gelateria La Romana, een biologische ijsbar met een dertigtal smaken (Ook in Fermignano). Urbino is een studenten stad met diverse universiteiten, dagelijks is er een straat tafereel van net afgestudeerde studenten die afronding uitbundig vieren met mede studenten en professoren, gepaard met zang.

‘’Het bezichtigen waard.’’

extra optieAan pittoreske dorpjes hebben de Marken geen gebrek. Eén hiervan is Urbania, aan de oever van de Metauro. Urbania (15 min van Villa marsi) heeft veel van zijn middeleeuwse charme behouden. Breng een bezoek aan de Chiesa dei Morti. Toen de crypte werd ontruimd, werden een groot aantal natuurlijk gemummificeerde lichamen ontdekt. Ze staan nu tentoongesteld in open kisten. Lekker griezelen dus.

Verder is Acqualagna de enige plek in Italië waar je het hele jaar verse truffels vindt “bianco e nero“ Acqualagna is goed voor twee derde van de nationale truffelproductie”, Het hele dorp staat in het teken van truffels en alle winkels spelen erop in met onder meer truffelpaté, truffelsalami, truffeltapenade, truffelpolenta en ga zo maar door.

Elk land pronkt wel met een magnifiek grottenstelsel, maar dat van Frasassi is echt de moeite waard. Frasassi in het Gola della Rossapark is pas in 1975 ontdekt en is een van de spectaculairste ter wereld. Er ligt een gangenstelsel van 30 km en een rondleiding met een gids duurt zo’n 75 minuten.

Villa Marsi – ‘’Ik vertrek.’’

camping in le marcheNa jaren in de Nederlandse gastronomie gewerkt te hebben bij gerenommeerde bedrijven vonden Sándor en Christa het tijd om het roer om te gooien en samen met hun twee kids Laszlo en Zsuzsa een nieuwe uitdaging te starten in het buitenland. In november 2010 is er een reportage op tv geweest over het Italiaanse avontuur van de familie Marsi. In Villa Marsi is het mogelijk om ‘s avonds aan te schuiven aan de lange tafel onder de vijgenboom en te genieten van een heerlijk diner met streek producten en streekwijn. Ook is het mogelijk om een kookworkshop te volgen met aansluitend een heerlijke lunch.

Wekelijks organiseren Sándor en Christa ook nog andere activiteiten waar vrijblijvend aan deel genomen kan worden. Een heerlijke “pranzo”op de biologische boerderij naast Villa Marsi waar gekookt wordt door de nona van de familie Foglietta of een boottocht vanuit Fano op een authentieke Turkse houten zeiljacht waar heerlijke verse vis aan boord wordt bereid op een houtskool grill. Verder is er de wekelijks e “pizza avond.” Sándor bakt dan in een hout gestookte oven heerlijke pizza’s, waarbij ook de kinderen een pizza mogen maken.

Auteurs: Sándor en Christa (eigenaren Villa Marsi)

Website: www.villamarsi.nl

Bekijk alle Campings in Le Marche