//

Blog Le Marche: Op weg naar een nieuwe bestemming

vakantie le marcheTerwijl we nog voor onze werkgevers aan het werk waren gingen wij in de periode 2000 – 2003 gedurende diverse vakanties op zoek naar een plek waar wij zelf graag zouden willen wonen. Waar het de bedoeling zou zijn dat wij ook groepen van 25 personen of meer kunnen laten logeren. Na zoektochten in Portugal, Zuid-Spanje en Noord-Italië kwamen wij uiteindelijk terecht in de Marken (Le Marche), een regio in centraal Italië.

Te koop: Echte borgo, 3 huizen met enkele hectares land

Wij zagen de borgo en dachten als er de mogelijk is om financieel gesteund te worden door een bank, zouden wij deze groep van huizen kunnen laten renoveren. Zodat er voor onszelf goede woonmogelijkheden zijn en daarbij ook ons doel kunnen bereiken. Ons doel is om vakantiegasten/groepen een mooie plek kunnen bieden en workshops te faciliteren.
Uiteindelijk vonden wij een bank die de gehele renovatie wilde financieren. Echter……Italiaanse familieperikelen en een langjarige Italiaanse vakantiehuurder vertraagden het aankoopproces met bijna een jaar.Het eerste punt bleek zelf op de dag van de feitelijk aankoop ten huize van de notaris nog te spelen, waardoor wij als kopers met bankcheques in de zak nog een uurtje konden wachten.
Op diezelfde dag gaf de huurder zijn poging om de verkoop te dwarsbomen ook pas om 11:55 op. Italiaanse zaken zullen we maar zeggen….

Vind een aannemer voor de renovatie

Zo zijn er voldoende bouwbedrijven die hun diensten aanbieden. Maar om de juiste te vinden(ook qua kwaliteit en kosten)blijft met alle goede voorbereiding, eigen bescheiden kennis van zaken en contacten toch een riskante opgave. Onze aannemer kwam uit de directe omgeving, maar zijn onderaannemer bleek later uit Calabria te komen. Diens bestaan kenden wij ten tijde van het ondertekenen van het contract niet. Deze had ook minder goed en betrouwbaar kunnen zijn, maar het tegendeel bleek later. Met de veelal dagelijkse controle die wij gelukkig ook zelf hebben kunnen doen bleek halverwege te rit dat onze “buurman aannemer” helaas de onderaannemer niet op tijd ging betalen en bijna failliet ging.
De kapitaalkrachtigere “geometra” (bouwkundige) heeft uiteindelijke ook met gevoel voor eigen belang als reddende engel gespeeld. De renovatie eindigde uiteindelijk slechts 2 maanden te laat en 10% boven ons budget. De Calabrezen en onze voortdurende waakzaamheid voor de juiste kwaliteit van materialen en uitvoering, zorgden ervoor dat wij nu nog complimenten krijgen. “Wat mooi en wat hebben jullie oog voor details”.

Na ons 7e verhuur seizoen zijn we nog steeds trots als onze gasten ons op een dergelijk compliment trakteren. Natuurlijk weten wij zelf heel goed dat er nog altijd zaken te verbeteren zijn. Maar met onze destijds beperkte kennis van de taal, alternatieve bouwmaterialen en renovatie technieken zijn we destijds toch uiteindelijk een heel eind gekomen.

Wonen en werken in Le Marche

Wie gaat verhuizen en dan nog naar een ander land met een totaal andere cultuur zal, zoals ook wij dit hebben gedaan is het handig om vooraf proberen een mening te vormen of de sociale parameters passen bij de verwachting.
Hoe functioneert het sociale leven rondom de toekomstige woonplek. In ons geval hebben wij weliswaar onbewust onvoldoende op dit aspect gelet. Gelukkig hebben wij uiteindelijk binnen de wat stugge boerengemeenschap direct rondom ons en daarbuiten goede sociale en vriendschappelijke contacten kunnen opbouwen.
Zo werden we na 4 jaar lid van een nieuw opgericht koor (in Nederland zongen we ook al), maar beslisten wij na 3 jaar deze groep toch weer te verlaten. We traden samen op in het lokale schilderachtige theater uit 1860. Echter de liederen en de prestaties van het koor vielen toch ons tegen. Wij waren wellicht wel gebleven als we het gevoel hadden dat we ook op die manier, behalve het zingen ook sociale contacten konden uitbouwen.
In deze gemeenschap bleek dat ook voor nieuwe, niet lokale Italianen niet gemakkelijk zijn. Buiten een kort praatje voor of na de kooravond bleven de reeds 20 jaar of veel langere relaties geen ruimte te bieden voor “stranieri”. Niet helemaal onverwacht merkten wij dat er op het platteland in deze kleine gemeenschap van max. 5000 zielen, zelfs in een nieuw opgericht koor, de oude contacten blijven prevaleren.
Daarbij komt in ons geval dat men hier, zeker minder dan in een grotere stad niet zo gewend is om interesse en nieuwsgierigheid te tonen. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe contacten met Italianen, die ook zonder samen te zingen zeer interessant zijn. Waarbij wij voldoening en plezier over en weer geven. Wij hebben al samen korte trips ondernomen en zijn 3 jaar geleden met een groep in Nederland geweest.

Overigens, dit was niet onze eerste buitenlandse verhuizing. Wij zijn al eerder verhuisd naar Verenigd Koninkrijk, Duitsland en later terug in Nederland bleek dat ook daar vooral met veel eigen inzet en passie eerst op langere duur een fijne sociale omgeving met langdurige vriendschappen ontstonden.
Verder hadden wij in de eerste jaren van Borgo Belfiore veel minder tijd en oog voor deze belangrijke punten. Ons project kreeg voorrang.

Terugkijkend hierop raden wij een ieder die daar de tijd voor heeft om wellicht eerst eens in een voor hen aantrekkelijk gebied te gaan huren. Voordelen kunnen zijn dat je zelf een beter gevoel voor de sociale structuren krijgt en wellicht ook niet onbelangrijk andere panden met andere prijzen en mogelijkheden zult vinden.

Elke dag Borgo Belfiore

camping le marcheVoor ons voelt het na ruim 9 jaar nog steeds fijn om samen op Borgo Belfiore te werken. Wij genieten samen van en met onze gasten van de prachtige natuur en interessante cultuur.

De geschiedenis van dit stuk centraal Italië kun je zien en voelen in dorpen en steden om ons heen. Een onvoorstelbare mooie barokke kerk in een klein dorpje Serra San Quirico. Stadjes als Corinaldo, Jesi maar ook het strand van Senigallia, de concerten in de authentieke theaters blijven parels in dit heuvelachtige landschap bedekt met bijna “quilt deken “. Veelal zijn deze plaatsen goed verzorgd.

NLP heeft ons geholpen om onze individuele sterkten en zwaktes juist in de samenwerking met de juiste instelling waar mogelijk bij te stellen en niet onbelangrijk, te genieten. Geweldig als we zomergasten voor de 2e of vaker weer op onze borgo terugzien en nieuwe gasten mede door ons toedoen een geslaagde vakantie kunnen bieden.
Onze authentieke omgeving, de kasteeldorpen met heerlijke restaurants, ons eigen zwembad en het zandstrand van Senigallia en voldoende interessante musea doen qua kwaliteit niets onder dan wat velen al in de Toscane gezien hebben. Alles net iets minder groot en minder druk.

Onze groepen zijn vooral bruiloftsgasten uit Nederland in het voor en najaar. Dit jaar zijn er 7 bruiloften en ook mochten we voor de 2e keer een week een groep Nederlandse huisartsen op onze borgo onderdak bieden. Ook zij hebben van onze eigen Italiaanse keuken kunnen genieten. In de namiddag maakten ze mooie fietstochten of wandelingen op de Monte Sant Angelo, die direct vanaf de borgo te bereiken is.

Gewoon wegwandelen, de toekomst in.

Toekomst

Voor ons een prachtige levensfase die wij waarschijnlijk over enkele jaren met een verkoop of verpachting aan een nieuwe uitbater zullen verlaten om dan echt van ons pensioen te gaan genieten.

Met onze 62 en 68 jarige leeftijd willen we dan nog graag een andere uitdaging aangaan, “ il dolce fa niente”.

 

Cordiali saluti,

Pieter Vening & Susanne Uhl
Borgo Belfiore

www.belfiore-italia.com & www.deitaliaansedroom.nl

Bekijk alle Campings in Le Marche