//

Blog Lombardije: De onbekende wijnstreek van Italië

De Oltrepò Pavese is de onbekende wijnstreek in Lombardije ten zuiden van Milaan en tegelijkertijd het Toscane van Noord-Italië: het wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels, wijngaarden, kastelen, middeleeuwse dorpjes en panoramische vergezichten. Het is door toeristen nog niet ontdekt maar ideaal voor wandelaars, wielrenners, luiaards en lekkerbekken.

Toeristen passeren de Oltrepò Pavese rakelings op weg naar het echte Toscane, Umbrië, of verder, en weten niet dat deze mooie streek zo dichtbij is. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de metropool Milaan. Dat is jammer omdat dit gebied de moeite van het bezoeken meer dan waard is. Het heeft verschillende bezienswaardigheden: glooiende heuvels, middeleeuwse dorpjes en kastelen, panoramische uitzichten, authentieke Italiaanse gerechten en lokale wijnen. De Oltrepò is het grootste wijnproducerende gebied van Lombardije en een van de grootste in Italië, vooral de Pinot Nero. Het landschap is bezaaid met wijngaarden die vrij toegankelijk zijn voor wandelaars of zelfs om te mountainbiken.

Met verbazing ontvangen worden

De Oltrepò Pavese biedt rust en stilte (tijdens een wandeling in de wijngaarden bijv.) en deze is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier als hun voorouders: druiven verbouwen is werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste families wonen hier al sinds de Middeleeuwen.

Toerisme heeft zich hier nog nauwelijks ontwikkeld, wat betekent dat je als een van de weinige bezoekers uit het buitenland, je overal met verbazing en gastvrijheid wordt ontvangen. Mensen zijn enthousiast om je van dienst te zijn en serveren je graag hun lokale traditionele gerechten en wijn in alle van de kleine familie restaurantjes die het gebied bevolken. Het eten dat wordt geserveerd is het voedsel dat Italianen willen eten, het moet “mama” kwaliteit hebben! De prijzen zijn belachelijk laag. Bij elke van de meer dan honderd lokale wijnproducenten kun je onaangekondigd langskomen om te proeven en de cantina te bekijken.

Bed and Breakfast I Due Padroni

Wij, Nico en Stef, zijn hier in 2008 neergestreken om er onze Bed and Breakfast Villa I Due Padroni te beginnen. We hadden de Oltrepò ontdekt toen we een half jaar in het historische studentenstadje Pavia verbleven en waren op slag verliefd geworden. Al na een paar maanden vonden we het huis dat aan al onze wensen voldeed en op de locatie van onze dromen: boven op een heuvel, tussen de wijngaarden en met een fabelachtig uitzicht. En na een turbulent verbouwingsavontuur (a la “Ik Vertrek”) konden we de eerste gasten ontvangen en laten kennismaken met dit mooie gebied, met succes want de gasten waarderen ons op Zoover met een 9,3 en als 9e B&B van heel Italië! Over de avonturen bij onze huizenjacht en de verbouwingsperikelen en het leven in Italië kun je lezen in ons boek Italiaanse Toestanden dat in maart 2014 verschenen is.

Auteurs: Stef Smulders en Nico Boots (eigenaren Villa I Due Padroni)

Website: www.duepadroni.it

Presentatiepagina van het boek Italiaanse Toestanden:

italiaanse-toestanden.duepadroni.it

Bekijk alle Campings in Lombardije