//

Blog Umbrië: ‘’De schoonheid van het leven leren waarderen.’’

Camping UmbriaEerst stellen wij onszelf even voor. Wij zijn Klaas en Milena, Klaas is Nederlander en Milena Milanese. Samen zijn wij in de periode van 1998 tot 2008 woonachtig geweest in Nederland. Altijd hadden wij al de droom om naar het buitenland te gaan om daar iets moois op te starten. Het moest iets worden waarin onze gastvrijheid naar voren komt en waar de prachtige cultuur van het land in terug is te zien. We hebben gekozen voor het nog relatief onbekende Umbrië. Umbrië zit vol schoonheden, excellentie en historie. Ons leven hebben wij destijds heropgebouwd tussen Perugia en Città della Pieve, op een paar km. van het meer van Trasimeno. De accommodatie is gelegen in het dal Val Nestore, genoemd naar de rivier Nestore die ontspringt in Monteleone d’Orvieto en eindigt in de Tiber in de buurt van Marsciano.

Ons gebied is rijk aan wijngaarden, olijfgaarden, kastanje bossen, wilde asperges en heeft een unieke schat: de oude bruinkool mijn van Pietrafitta waar fossielen zijn gevonden van Pleistoceen zoogdieren. In de oude mijn zijn nog steeds enorme graafmachines aanwezig die werden gebruikt in de mijn. In Pietrafitta is een paleontologisch museum, gewijd aan de mijnwerker die deze fossielen ontdekt heeft en geclassificeerd.

De gemeente waar wij onder vallen is Piegaro en is beroemd om zijn glasblazers, die onder andere de gebrandschilderde ramen van de betoverende kathedraal van Orvieto in de verre 14de eeuw hebben gemaakt. Het huidige Glas museum, dat tot de jaren ’60 een glasfabriek was, is nu een mooie getuigenis van glasbewerking en wordt vaak gebruikt voor evenementen met betrekking tot de geschiedenis van het glas zelf. (bijvoorbeeld in augustus en in oktober organiseren we glasblaas evenementen met glas meesters uit verschillende Italiaanse regio’s).

Wat we het meest waarderen is de ontspannen manier van leven, de schoonheid die ons omringt, de authentieke smaken, de mogelijkheid om het ritme van de natuur volgen en de tradities. Hier in Umbrië kun je nog steeds een menselijk contact hebben met de mensen, om advies te vragen, om dingen te bespreken en de activiteiten op het platteland te delen.

Olijfolie

Campings in UmbriaEen gebeurtenis die wij leuk vinden om te vertellen is toen we naar een olijf pers in de buurt gingen om te helpen en als taak hadden ervoor te zorgen dat alle blaadjes uit de olijf kisten waren gehaald, om ze vervolgens leeg te storten. Wanneer dit gebeurd was kon men met het persproces te beginnen. Elke kist olijven draagt de naam van de eigenaar en toen we begonnen te werken werden we aandachtig gevolgd door de blikken van de eigenaar, die er zeker van wilde zijn dat het hun olijven waren die we aan het verwerken waren. Toen uiteindelijk het groene goud uit de tap kraan kwam kreeg hij een grote glimlach op zijn mond en hij vroeg onmiddellijk of we een stuk geroosterd brood (bruschetta) met HUN olijf olie wilden proeven en zij zeiden dan: maar wat lekker is die nieuwe olie, niet waar? Zo zijn de Umbrische mensen, openhartig, genereus, maar erg bezitterig van hun grondgebied. Soms lijkt men hier even te vergeten wat voor schoonheid ze rondom zich heen hebben.

Piccolo Noce

Onze accommodatie, een Casa Vacanze (een vorm van plattelandstoerisme vergelijkbaar met Agriturismo, maar met minder landbouwgrond) werd geopend in 2011. Voorafgaand aan de opening moesten wij beiden natuurlijk eerst “Umbrieur”, om later de streek en cultuur te kunnen ontdekken. In deze periode hebben we eveneens het grondgebied beter leren kennen, woonden we verschillende cursussen bij om de toeristenstroom te bevorderen en hebben we geleerd hoe we op de beste manier onze gasten te kunnen verwelkomen .

Waar we vooral van houden in dit gebied in Umbrië is de authenticiteit en de echtheid, mensen zijn nog steeds “rustiek en eerlijk.’’ Wanneer er iets niet klopt zeggen ze dat gewoon direct en zonder halve woorden. De mensen van Umbrië zijn ook vrij gesloten en niet geneigd om te veranderen, maar eenmaal “in beweging” zijn ze de eerste om je te helpen en de nieuwe manier van doen met je te delen. Deze nieuwe manier van “in beweging” kan soms een beetje traag zijn en ontmoedigend voor degenen die, net als wij, gewend waren aan hectische ritmes.

Bezoek ons en wij zullen u ‘Umbrië laten beleven met passie en enthousiasme.’

Auteurs: Klaas en Milena (eigenaren ilpiccolonoce)

Website: www.ilpiccolonoce.it

 

Bekijk alle Campings in Umbria