//

Kamperen met uw huisdier in Italië: 10 tips

Kamperen met uw huisdier kan een geweldige ervaring zijn. Er is niets beter dan samen met uw hond of kat de buitenlucht in te gaan en te genieten van de natuur. Als u van plan bent om te gaan kamperen in Italië met uw huisdier, zijn er enkele belangrijke dingen die u moet weten om de reis veilig en leuk te maken voor zowel u als uw huisdier.

In dit artikel zullen we enkele van de beste tips bespreken voor kamperen met uw huisdier op een camping in Italië. We zullen het hebben over hoe u de juiste camping kunt kiezen, hoe u uw huisdier kunt voorbereiden op de reis, wat u moet meenemen en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw huisdier veilig en gezond blijft tijdens uw avontuur in de Italiaanse wildernis.

1. Kies de juiste camping

Als u van plan bent om te gaan kamperen met uw huisdier, is het belangrijk om een camping te kiezen die huisdiervriendelijk is. Niet alle campings staan huisdieren toe, en zelfs als ze dat wel doen, kunnen er beperkingen zijn op de grootte of het ras van uw huisdier. Gelukkig zijn er geen verboden hondenrassen in Italië. Dit maakt de kans dat het niet toegestaan is om jouw hond mee te nemen op een camping waar honden over het algemeen zijn toegestaan vrij klein. Denk ook aan de luxe die jij en jouw huisdier zijn gewend. Houd u van simpele campings, of is een glamping meer jullie ding? In het laatste geval is een verblijf op de huisdiervriendelijke Camping Pino Mare een uitstekende keuze. Er zijn ook prachtige gezinscampings om uit te kiezen, zoals Camping Miramara waar ook huisdieren zijn toegestaan.

Doe wat onderzoek voordat u een kampeerplek boekt en controleer de huisdierbeleidslijnen van de camping om er zeker van te zijn dat uw huisdier welkom is. Desnoods neemt u telefonisch contact op met de camping, of stuurt u een email. Er zijn ook huisdiervriendelijke campings waar Nederlandstalig wordt gesproken, zoals onder meer Lago Arsiè Camping Village. Hier kunt u altijd gemakkelijk terecht voor een vraag.

2. Bereid uw huisdier voor op de reis

Voordat u op reis gaat, is het belangrijk om uw huisdier voor te bereiden op de reis. Zorg ervoor dat u huisdier is gechipt en up-to-date is met alle vaccinaties en behandelingen die nodig zijn om te reizen. Maak ook een afspraak met de dierenarts voor een algehele controle om er zeker van te zijn dat uw huisdier gezond is. Het is beter om van tevoren te weten of uw huisdier gezondheidsklachten heeft, zodat u deze eventueel van tevoren nog kunt verhelpen.

3. Neem essentiële benodigdheden mee

Als u gaat kamperen met uw huisdier, zijn er enkele essentiële benodigdheden die u moet meenemen. Dit omvat in ieder geval voldoende voedsel en water voor de duur van de reis. Veel huisdieren zijn immers kieskeurig en het is maar de vraag of u vanaf de camping een winkel kunt vinden dichtbij waar u hetzelfde merk honden- of kattenvoer kunt vinden. Verder kunt u aan de volgende spullen denken:

  • Een comfortabele slaapplaats voor uw huisdier, zoals een zachte mand.
  • Uitvouwbare waterbak (handig voor tijdens een wandeling)
  • Schoentjes (zodat uw huisdier zijn poten niet verbrand aan heet asfalt tijdens een stadswandeling)
  • Een riem en halsband of tuigje
  • Medicatie (indien nodig)
  • Verbanddoos voor huisdieren
  • Speelgoed, snoepjes en kauwstaven voor honden
  • Poepzakjes voor honden
  • Kattenreismand: in geval van nood, mocht uw kat naar de dierenarts moeten

4. Houd uw huisdier kalm

Als u op een camping bent, is het belangrijk om uw huisdier onder controle te houden. Zorg ervoor dat uw huisdier te allen tijde aangelijnd is en houd hem in de gaten, vooral als u in de buurt van andere kampeerders bent. Als uw huisdier onrustig of zelfs agressief wordt, moet u hem onmiddellijk onder controle houden en mogelijk in een bench plaatsen. Het is immers belangrijk dat anderen ook ontspannen van hun vakantie kunnen genieten. Bovendien wilt u niet in de problemen komen en mogelijk gevraagd worden om de camping te verlaten. In tip 6 leest u ons advies voor het rustig houden van uw huisdier.

5. Wees geduldig en flexibel

Kamperen met uw huisdier kan uitdagend zijn, vooral als uw huisdier niet gewend is aan het kamperen of aan nieuwe omgevingen. Katten hebben hier vaak wat meer moeite mee dan honden, maar ook honden kunnen het lastig vinden om alles op zich af te laten komen. Wees geduldig en flexibel en bereid u voor op onverwachte situaties. Wilt uw kat bijvoorbeeld niet verder meer verder lopen tijdens een wandeling? Zorg dan dat u een draagtas of draagrugzak bij u heeft. Neem ook altijd beloningen mee als motivatiemiddel.

Vergeet niet hoe bijzonder het is om uw huisdier andere delen van de wereld te kunnen laten zien. Want hoeveel huisdieren kunnen zeggen dat ze ooit in het buitenland zijn geweest? En denk aan alle onvergetelijke herinneringen die u samen met uw huisdier maakt, waar u later aan terug kunt denken. Dat is de moeite meer dan waard! Maak dus zeker een hoop foto’s.

6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en afleiding

Als u gaat kamperen met uw huisdier, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huisdier voldoende lichaamsbeweging krijgt. Maak tijd vrij om lange wandelingen te maken met uw huisdier en laat hem op aangewezen gebieden rennen en spelen. Zorg natuurlijk dat u van tevoren wel weet waar dit toegestaan is, zodat u niet het risico loopt in problemen te komen.

Houd uw hond van zwemmen? Kies dan een Italiaanse camping in de buurt van de zee of een meer waar hij veilig kan zwemmen, zoals een camping aan het Iseomeer of een camping aan het Gardameer. Leuke voorbeelden van waar u aan het water met huisdieren kunt kamperen zijn Camping Belvedere en Camping Residence Campagna. Door uw huisdier actief te houden, zal hij zich gelukkig en gezond voelen tijdens uw reis. Bovendien heeft hij minder energie om eventueel overlast te veroorzaken wanneer jullie weer op de camping arriveren. Een vermoeide dier let minder intens op alles om zich heen en zal dus minder snel onrustig gedrag gaan vertonen.

7. Respecteer de omgeving

Als u gaat kamperen met uw huisdier, is het belangrijk om de omgeving te respecteren. Houd uw hond aangelijnd waar dit verplicht is en vermijd plekken waar honden niet zijn toegestaan. Vergeet niet om tijdens wandelingen altijd de uitwerpselen van uw huisdier op te ruimen. Laat daarnaast ook geen plastic en ander afval achter door dit in uw tas, broek- of jaszak te bewaren totdat u een prullenbak tegenkomt. Het is nodig om respect te tonen voor de natuurlijke omgeving waarin u kampeert.

Er zijn voldoende redenen waarom honden niet zomaar overal mogen loslopen. Veel mensen denken helaas dat hun huisdier een uitzondering verdient en dit kan problemen veroorzaken. Honden zijn roofdieren en de meesten willen achter prooidieren aanrennen als hun oog erop valt. Krijgen ze het dier te pakken, dan kunnen ze het pijn doen of zelfs doden. Daarnaast kunnen andere wandelaars die bang zijn voor honden schrikken als opeens uw loslopende hond vrolijk op hen afrent.

Als de inheemse dieren continu opgejaagd en aangevallen worden – meer dan normaal in het wild gebeurd – dan zal hun natuurlijke gedrag worden verstoord. Bovendien lopen er wolven in de bossen. Deze zullen niet achter mensen aan gaan, maar mogelijk zichzelf willen verdedigen als uw hond deze spot en besluit erachteraan te gaan. Gelukkig zijn er meer dan voldoende gelegenheden in Italië om uw hond mee te nemen op een mooie wandeling. Er zijn zelfs talloze plekken waar hij los mag lopen, zonder hiermee zichzelf of anderen in gevaar te brengen.

8. Bescherm uw huisdier tegen insecten

Insecten kunnen een probleem zijn tijdens het kamperen, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat uw huisdier goed beschermd is tegen insecten als vlooien, teken en muggen. Gebruik een vlooien- en tekenbehandeling en overweeg om een insectenwerende halsband of spray te gebruiken. Controleer na iedere wandeling uw huisdier op teken en verwijder ze zo snel mogelijk als u er een vindt. Hiervoor maakt u uiteraard gebruik van de speciale tekenpincet. Dit verzekert dat u de hele teek hebt verwijderd en dat de mond niet vast blijft zitten in de huid, hetgeen problemen kan veroorzaken.

9. Houd uw huisdier koel

Als u in de zomer kampeert, kan het warme weer gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Zorg ervoor dat uw huisdier altijd voldoende water heeft en niet alleen maar in de zon staat. Houd hem koel door hem altijd een schaduwplek te geven om onder te liggen. Overweeg om een goede koelmat of ventilator mee te nemen om uw huisdier af te koelen tijdens de heetste middaguren. Betreft uw huisdier een hond, dan is de kans groot dat deze het heerlijk vindt om af en toe in het water af te koelen. Ook dit maakt een huisdiervriendelijke camping in Italië aan het water een ideale keuze.

10. Wees voorbereid op noodgevallen

Zelfs als u alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen er nog steeds noodgevallen optreden tijdens uw reis. Zorg ervoor dat u een EHBO-kit meeneemt en dat u weet waar de dichtstbijzijnde dierenarts zich bevindt. Het is ook een goed idee om de contactgegevens van de dierenarts van uw huisdier bij de hand te hebben, zodat u snel hulp kunt krijgen als dat nodig is.

Boek nu een kampeerplaats op een camping met jouw huisdier in Italië!

Bent u van plan om met uw huisdier(en) op vakantie te gaan? Niets is leuker dan de wereld te verkennen met uw geliefden – en uw hond of kat hoort hier ook bij. Gelukkig zijn er tal van mooie campings in Italië waar het meenemen van huisdieren is toegestaan. Er zijn zelfs specifieke campings voor vakantiegangers met honden! Hier hoeft u zich geen zorgen te maken dat andere mensen zich aan uw hond storen, zolang hij zich netjes gedraagt.

Bovendien kunt u eenvoudig connecties leggen met andere vakantiegangers en samen wandelingen maken met de honden die ondertussen goede vrienden kunnen worden. Een vakantie in Italië kan nét zo leuk zijn voor u als voor uw huisdieren! Bovendien is het niet nodig om een pension te betalen en u zorgen te maken over of uw huisdier u veel mist. Begin nu met het vergelijken van campings in Italië waar huisdieren zijn toegestaan en vindt binnen no-time uw perfecte verblijfplaats!